Cătălin Turliuc

prof. dr. Cătălin Turliuc, Academia Română, Filiala Iași

Cătălin Turliuc

Născut în 1962, Cătălin Turliuc este istoric, absolvent şi doctor al Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi.

În prezent este cercetător gr. I şi şef de departament la Academia Română, Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” Iași, precum şi profesor universitar la Universitatea „Al. I. Cuza”. A publicat în ţară şi străinătate 18 cărţi, manuale şi cursuri, a coordonat 14 volume şi este coautor şi colaborator la peste 80 de volume.

De asemenea, a publicat peste 50 de studii în reviste de prestigiu şi peste 350 de articole în diverse reviste și jurnale. Are o prezenţă publică constantă la posturile de radio şi televiziune. A fost visiting professor la Oxford University (1992), University of Illinois at Urbana Champaign (1995), Universitatea de Stat a Moldovei (2001) ș.a. A beneficiat de granturi şi stagii de cercetare şi specializare în Marea Britanie, SUA, Germania, Italia, Ungaria, Polonia, Israel, Finlanda, China etc. A participat la peste 60 de congrese, forumuri și conferințe internaționale organizate în afara țării.

A condus și a participat în calitate de membru în peste 20 de granturi naționale și internaționale. Este membru în numeroase asociaţii profesionale, consilii științifice ale unor instituții de cultură şi în colectivele de redacţie a mai multor publicaţii culturale și de specialitate.

A primit numeroase premii, medalii și distincții în țară și străinătate, inclusiv Premiul ”Mihail Kogălniceanu” al Academiei Române. A fost ales și a ocupat poziții de demnitate publică. Preocupările sale științifice includ studiile cu privire la naționalism și etnicitate, istorie modernă și contemporană, procesul modernizării, istoria dreptului și istoria construcției europene, teoria și istoria relațiilor internaționale.

Lucrări

  • Cătălin Turliuc - Identitate și spiritualitate în contextul geopolitic contemporan central-est european, participare la Simpozion "Quo vadis? Interogații actuale privind vârstele vieții spirituale", - - citește mai mult
  • Cătălin Turliuc - Ideea națională românească în procesul modernizării țării, participare la Simpozion internațional "Local și Universal în Ortodoxia românească. Credință - Unitate - Identitate", - - citește mai mult

Newsletter

Înscrieți-vă la newsletter-ul Simpozionului Stăniloae, pentru a primi ultimele noutăți!

The subscriber's email address.