Lucian Cîrlan

Doctorand în istoria și sociologia religiilor la Ecole Pratique des Hautes Etudes (Paris-Sorbonne)

Lucian Cîrlan

Doctorand în istoria și sociologia religiilor la Ecole Pratique des Hautes Etudes (Paris-Sorbonne), afiliat la centrul de cercetare Groupe Sociétés, Religions, Laïcités (GSRL-CNRS). Teza de doctorat “Religion et Droits de l’Homme en Roumanie. L’éthique sociale orthodoxe face aux mutations contemporaines de la société”, studiază relația dintre etica socială ortodoxă și drepturile omului în societatea românească contemporană. Domenii de cercetare: religie și modernitate; secularizare; laicitate; relația Stat-Biserică; istoria Bisericii; anticlericalism; sociologia religiilor.

A finalizat studiile de licență în teologie ortodoxă și în domeniul relațiilor internaționale. Este absolvent al unui Master în Studii religioase la Universitatea din Strasbourg. A urmat studii pregătitoare pentru doctorat la Universitatea din Lausanne, unde a lucrat ca asistent-cercetător în cadrul proiectului “Mixed methods: Best and Worst Practices” (2014-2015), sub coordonarea Prof. Jörg Stolz, directorul Institut de Sciences Sociales des Religions Contemporaines (ISSRC-UNIL).

În perioada 2015-2016 a fost Visiting Researcher la New Europe College (NEC) – Institute for Advanced Studies din București, cu sprijinul Academiei Franceze (Bursa Jean WALTER-ZELLIDJA). De asemenea, în 2017 a fost acceptat ca Visiting Fellow la Maison Française d’Oxford și Universitatea Oxford.

A efectuat Stagii de pregătire la Administratia Prezidențială și Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Are un interes deosebit pentru diplomația culturală, dialogul intercultural și interreligios, manifestat prin participarea la diferite conferințe, proiecte și dezbateri privind integrarea fenomenului religios în relația cu organizațiile internaționale (Consiliul Europei, Parlamentul European, CEDO, ONU, World Council of Churches).

Lucrări

  • Lucian Cîrlan - Driftul secularizării. Dezghețul (ne)religios în România postcomunistă, participare la Simpozion "Creștinismul în postcomunism (1989-2019) Tranziție-terapie-tendințe", - - citește mai mult

Newsletter

Înscrieți-vă la newsletter-ul Simpozionului Stăniloae, pentru a primi ultimele noutăți!

The subscriber's email address.