Simpozion

Ortodoxie și Modernitate

Iași, 11 - 14 Mai 2021

„Creștinismul este veșnic modern“ (Iuliu Scriban). Întruparea „modernității” creștine în modernitatea timpurilor. Cazul Diasporei

În anul 1911, ca reacție critică la enciclica papală „Pascendi“ (1907), care condamna modernismul, arhimandritul Iuliu Scriban scria în „Revista teologică“: „Creștinismul este veșnic modern, pentru că el continuu trebuie să urmărească mersul societății și continuu să-și revadă planul și metodele de lucru creștin în această societate. Prin aceasta, el înflorește neîncetat și nu dispare niciodată de la ordinea zilei.“ Desigur, modernitatea pe care o avea în față optimistul Scriban era alta decât cea a secolului XXI. Și totuși, acest optimism poate fi luat ca punct de pornire pentru a construi o „kairologie“ creștină a modernității târzii.

Conferința tematizează mai întâi, pe scurt, principiile unei teologii practice a întrupării „modernității” creștine (adică a eshatologicului ca forță de înnoire continuă) în modernitatea vremelnică a timpurilor. Care este barometrul autentic al unui astfel de exercițiu de întrupare, între politici de adaptare, încercări de dialog, fronde izolaționiste și trezvie profetică?

În a doua parte, conferința ia în discuție provocările pastoral-teologice ale acestei problematici pentru comunitățile ortodoxe române din Diaspora.

Newsletter

Înscrieți-vă la newsletter-ul Simpozionului Stăniloae, pentru a primi ultimele noutăți!

The subscriber's email address.