Marius Oprea

Șef Birou Investigații în cadrul Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER)

Marius Oprea

Marius Oprea (n. 1964 la Targoviște) a studiat istoria la Universitatea din București și este autorul unei teze de doctorat cu tema Rolul și evolutia Securității (1948-1964).

Între anii 1999-2000 a făcut parte din echipa de consilieri a președintelui Emil Constantinescu. A lucrat ca ziarist și ca cercetător la Institutul Român de Istorie Recenta (IRIR). A început prin a publica o istorie a vechilor cărți românești (Plimbare pe ulita Tipografiei, Ed. Fundației Culturale Române, 1996) și un volum de poezie (Solo de tamburină, Ed. Paralela 45, 2000), dar ulterior a decis să renunțe la preocupările exprimate în aceste carți pentru a se dedica studierii Securității.

Articolele sale despre poliția politică din Romania, publicate în presă, difuzate la postul de radio „Europa Libera“, incluse în culegeri de studii și publicatii academice, au fost urmate de volumul Banalitatea răului. O istorie a Securității în documente, 1949-1989 (Ed. Polirom, 2002), premiat de Asociația Editorilor din România drept cea mai buna carte de istorie a anului. A publicat împreuna cu Stejărel Olaru Ziua care nu se uita (Ed. Polirom, 2002), un incitant volum de interviuri cu participanții la revolta anticomunistă a brașovenilor din 15 noiembrie 1987, și a coordonat volumul Securiștii partidului. Serviciul de cadre al PCR ca poliție politică (Ed. Polirom, 2002), scris în colaborare cu colegii săi de la IRIR.

În prezent este Șef Birou Investigații în cadrul Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc (IICCMER). 

Newsletter

Înscrieți-vă la newsletter-ul Simpozionului Stăniloae, pentru a primi ultimele noutăți!

The subscriber's email address.