Pr. Gheorghe Holbea

Conferențiar universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București

Gheorghe Holbea

Părintele profesor Gheorghe Holbea s-a născut la data de 21 iunie 1961 în localitatea Răcoasa, din județul Vrancea. A studiat în mai multe instituții de învațământ teologic din țară dar și de peste hotare.

Între anii 1978 – 1983, urmează cursurile Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău.

Între anii 1984 – 1988: Institutul Teologic de grad universitar din Bucuresti, obținând licența în Teologie în sesiunea din iunie 1988, cu tema: Persoana și comuniune, susținută la disciplina Teologie Dogmatică.

Cursurile de doctorat le urmează între anii 1988 – 1992, la Institutul Teologic de grad universitar din București, secția  Teologie Sistematică, specialitatea Teologie Dogmatică.

Între anii 1994 – 2000 urmează cursuri de Doctorat în Teologie Dogmatică la Tesalonic, Grecia, primind calificativul „Exceptional” (6 iunie 2000).

Părintele Gheorghe Holbea a activat ca profesor în învâțământul preuniversitar, predând Studiul Noului Tesament, Dogmatica si Istoria filosofiei la Seminarul Teologic Ortodox Chesarie Episcopul din Buzau, în perioada 1988-2001.

Începând cu anul 2000, Părintele Gheorghe Holbea a devenit cadru didactic al Facultății de Teologie Ortodoxă din București, la disciplina Ascetică și Mistică (Spiritualitate ortodoxă). Între 2000- 2015 Părintele Holbea a activat ca lector, iar din anul 2015 până în prezent este  încadrat pe postul de conferențiar universitar.

Între anii 2008-2011, Părintele Gheorghe Holbea a fost Consilier Patriarhal al Sectorului Teologic-Educațional al Patriarhiei Române.

Părintele Gheorghe Holbea a fost prodecan al Facultății de Teologie Ortodoxa din București, din 2012 până în 2016.

Dintre lucrările scrise sau coordonate de către părintele Gheorghe Holbea amintim selectiv: Η θεολογία του π. Δημητρίου Στανιλοαε και η σχέση της με τη σύγχρονη ανατολική και δυτική θεολογία (Teologia Părintelui Dumitru Stăniloae și legătura ei cu teologia contemporană răsăriteană și apuseană) (Tesalonic, 2006); Anamneza – între cronos și kairos (Eikon, 2015), Metanoia. Temeiuri patristice și provocări contemporane (Eikon, 2015). A coordonat volume precum Apostolat educațional. Ora de religie – cunoaștere și devenire spirituală (Basilica, 2010); Familia creștină, o binecuvântare pentru Biserică și Societate (Basilica, 2012). Activitatea sa publicistică se oprește asupra unor teme precum: teologie și știință, restaurarea omului, ascetică și mistică în teologia părintelui Stăniloae, eclesiologie, teologie și cultură ș.a.

Lucrări

  • Pr. Gheorghe Holbea - Recuperarea dimensiunii filocalice-isihaste a teologiei în spațiul academic prin Părintele Dumitru Stăniloae, participare la Simpozion "„Nu este bine să fie omul singur …” Pandemie, Izolare, Isihie", - - citește mai mult

Newsletter

Înscrieți-vă la newsletter-ul Simpozionului Stăniloae, pentru a primi ultimele noutăți!

The subscriber's email address.