Constantin Sălăvăstru

Profesor universitar la Facultatea de Filosofie și Științe Social Politice din Iași

Constantin Sălăvăstru

Profesorul Constantin Sălăvăstru aparține comunității academice a Facultății de Filosofie din Universitatea "Al. I. Cuza" din Iaşi. Specialist recunoscut în domeniile logicii, retoricii și teoriei argumentării, profesorul Sălăvăstru are contribuții apreciate la superlativ în țară și în străinătate. O monografie singulară în domeniul retoricii (Mic tratat de oratorie,  Editura Universității, 2006, 2010, 2020), o alta privind dezbaterile publice (Arta dezbaterilor publice, București, 2009), investigații ale unor probleme speciale din domeniile amintite sau din altele contingente (Logică şi limbaj educaţional, EDP, Bucureşti, 1995, premiul „Ion Petrovici” al Academiei RomâneModele argumentative în discursuleducaţional, Editura Academiei, Bucureşti, 1996 ;  Discursul puterii,  Institutul European, 1999; Teoria şi practica argumentării,  Polirom, 2003 ; Idee  şi  expresie.  Călătorie  în  lumea  formulelor  filosofice,  Editura  Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, 2020) au impus personalitatea de excepție a profesorului Constantin Sălăvăstru între cercetătorii din țară. 

Șase cărți apărute la prestigioase edituri din străinătate (Rhétorique  et politiqueL’Harmattan, Paris, 2004 ; Logique, argumentation, interpretation, L’Harmattan, Paris, 2007 ; Essai sur la problématologie philosophique,  L’Harmattan, Paris, 2010 ; Argumentation et débats publics, PUF, Paris, 2011 ; Cinq études sur la rhétorique cicéronienne, L’Harmattan, Paris, 2013; Quand philosopher, c'est questionner, Bruxelles : De Boeck Supérieur, 2020) au asigurat o prezență constantă și productivă a profesorului Constantin Sălăvăstru in dezbaterile internaționale pe problemele retoricii discursului politic, în exegezele asupra logicii și problemelor interpretării, în discuțiile privind opera cuceroniană, precum și în spinoasa problemă a interogativității filosofice. Nu e mai puțin adevărat că unele dintre cărțile de largă circulație ale autorului au fost valorificate în cursurile de la mari universități occidentale sau de către autori străini de mare circulație.

Ca inițiator, coordonator și animator al centrului de cercetare Seminarul de Logică discursivă, Teoria argumentării și Retorică, profesorul Sălăvăstru a dezvoltat relații de colaborare științifică cu centre recunoscute de cercetare ale unor importante universități internaționale : Centre de Recherches Semiologiques de l'Université de Neuchâtel,  Suisse (Denis Miéville), Centre International de Recherche pour l'Argumentation (Michel Meyer, Bruxelles, Belgique), Centre de Recherche dans la Psychologie politique (Alexandre Dorna, Caen, France), Centre de Recherche en Communication (Gilles Gauthier, Montréal, Canada). A înființat și condus revista Seminarului, Argumentum, apărând până acum peste 40 de numere cu contribuții importante din țară și din străinătate.

A fost prorector al Universității "AL. I. Cuza" în perioada 2004-2012, a dezvoltat relații amiabile de colaborare productivă cu facultățile, cu decanii lor, cu toate colectivele și cu toți oamenii cu care a venit in contact tangențial sau sistematic. O figură aparte în această privință face chiar facultatea care organizează această manifestare prestigioasă, pe care, fiind destul de tânără atunci, a înțeles-o, a încercat să o ajute pe cât i-a stat în putință, dar în care a avut destulă încredere încât să nu fie dezamăgit niciodată.

CV-ul complet aici

Lucrări

  • Constantin Sălăvăstru - Bellum omnium contra omnes: comunicare și adevăr, participare la Simpozion "„Binecuvântat este cel ce vine în numele Domnului ...”. Cuvânt-Comunicare-Terapie", - - citește mai mult

Newsletter

Înscrieți-vă la newsletter-ul Simpozionului Stăniloae, pentru a primi ultimele noutăți!

The subscriber's email address.