Simpozion

„Nu este bine să fie omul singur …” Pandemie, Izolare, Isihie

Iași, 11 - 13 Mai 2022

Înainte și după. Lecțiile pandemiei

11 Ianuarie 2022

Deja titlul acestei dezbateri dă curaj: există un după! În jurul acestei conjuncții se poartă intense discuții, mai ales că se întrevăd, firavi, germenii viitorului. Pe de o parte, bucuria se împletește cu temerea legată de statutul omului/cetățeanului. Dacă, în opinia unora, a avut loc un „abuz de bine”, ce șanse există să nu se întâmple și un „abuz de rău”? Dacă anumite îngrădiri, modificări legale, practici medicale și mecanisme de psihologie socială se perpetuează? Pe de altă parte, nu cumva toate aceste instrumente existau deja, înainte, puse la păstrare, precum murăturile din toamnă pentru iarnă, iar abia acum au fost scoase și servite? Nu cumva ne așteaptă o nouă fază istorică a luptei pentru libertate, responsabilitate, respectarea demnității umane, dreptul la informația corectă, la intimitate, la prevenție, la sisteme medicale performante, la sănătatea cu costuri scăzute, iar nu, ca acum, când este domeniul cel mai profitabil la nivel mondial? Ce loc și rol poate să aibă credința religioasă în noianul acesta de interogații?

În cei peste doi ani trecuți de la declararea pandemiei, cultele religioase, indiferent de continent, au reacționat diferit. La fel s-au comportat în 2020: fără slujbe publice, pelerinaje, cateheză, viață culturală. În schimb, cam toate s-au implicat social, au sărit în ajutorul oamenilor, a autorităților care, precum în România, erau depășite de situație. La firul ierbii, în parohii și comunități, păstorii au păstrat legătura cu credincioșii, la început digital și apoi față către față, la distanță și cu mască, observând impactul emoțional al perioadei traversate. Cum se știe, ieșirea dintr-o stare de fapt negativă este posibilă printr-o stare de spirit solidă. În ce fântâni s-au aruncat gălețile speranței, din ce resurse s-au hrănit sufletește milioane de oameni, nu ar putea să ne ajungă, măcar o perioadă, și după?

Dezbaterea care prefațează, precum în anii anteriori, și ediția aceasta a Simpozionului Internațional „Dumitru Stăniloae”, își propune să răspundă la aceste întrebări. Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, va contura maniera în care, de la vlădică la opincă, Biserica noastră s-a confruntat cu pandemia, încercând să identifice o pastorație a stării de criză. Inevitabil, va trebuie să se și să ne întrebe: ce altceva decât o permanentă criză, o permanentă punere în chestiune, este viața creștinului? Este instalarea comodă în istorie o soluție? Prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae va diseca metaforic, din perspectiva unui medic, cazul: etiologie, simptome, terapie. Centrală aici va fi întrebarea, pusă cu insistență de mulți, dacă și cum mai putem avea încredere generic în știință. Mai ales că în numele ei au dat liderii politici ordine, au stabilit reguli, au limitat libertăți fundamentale, au segregat societatea. Dincolo de teoriile conspiraționiste, a devenit omul de știință complice al puterii? Dacă nu este așa, cât de mult pot folosi autoritățile argumentul științific? În fine, Prof. univ. dr. Adrian Opre va deschide orizontul insondabil al mutațiilor psihologice, spunând pe nume, fie și cu titlu provizoriu, la ce să ne așteptăm de la comportamentul familiei proprii, a colegilor de muncă, al celor necunoscuți. Și de data aceasta, o întrebare pe buzele multora: a fost un experiment social? Iar dacă nu a fost, nu ar fi bine să îl tratăm ca atare, astfel încât să învățăm ceva din resorturile naturii umane? Pr. Conf. univ. dr. Radu Preda va modera dezbaterea.

Newsletter

Înscrieți-vă la newsletter-ul Simpozionului Stăniloae, pentru a primi ultimele noutăți!

The subscriber's email address.