IPS Iosif Pop

Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale

Iosif Pop

Înaltpreasfințitul Iosif (Ilie) Pop s-a născut la 19 februarie 1966, în Vișeul de Jos, județul Maramureș.

Între anii 1989-1993 studiază la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” din Sibiu.

Este hirotonit diacon la 19 octombrie 1993 și preot la 26 octombrie 1993, pe seama Capelei Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei.

Între anii 1993-1994 îndeplinește funcțiile de: profesor de Istoria Bisericii Universale și Patristică la Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Alba Iulia, asistent la catedra de Teologie Morală și duhovnic al Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia.

La 17 aprilie 1994 intră în cinul monahal, primind numele Iosif.

Între anii 1994-1997 urmează cursuri de doctorat la Institutul de Teologie Ortodoxă „Saint Serge” din Paris.

La data de 29 noiembrie 1997 este ales și propus de către Adunarea Generală a Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale și ales de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în scaunul vacant al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale.

La 15  martie 1998 este hirotonit Arhiepiscop în Catedrala greacă Sfântul Ștefan din Paris de către Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei și Europei Centrale, împreună cu un important sobor de episcopi.

Între anii 2001-2002 este locțiitor al scaunului vacant al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a celor două Americi.

În urma ridicării Arhiepiscopiei Europei Occidentale și Meridionale la rang de Mitropolie, la 21 octombrie 2001, este ridicat la rangul de Mitropolit al Europei Occidentale și Meridionale.

Newsletter

Înscrieți-vă la newsletter-ul Simpozionului Stăniloae, pentru a primi ultimele noutăți!

The subscriber's email address.