Simpozion

„Binecuvântat este cel ce vine în numele Domnului ...”. Cuvânt-Comunicare-Terapie

Iași, 15 - 17 Mai 2024

Cuvântul care zidește

CUVANTUL CARE ZIDESTE VIATA

Prof. Dr. Cristian Lupascu

Clinica 2 Chirurgie Generala si Transplant Hepatic

Spit. Clinic Judetean de Urgente “Sf. Spiridon “Iasi

Universitatea de Medicina si Farmacie “Grigore T. Popa”

Tema propusa de organizatorii simpozionului este pe cat de importanta pe atat de generoasa, in conditiile in care anul 2024 a fost declarat de Biserica Ortodoxa Romana “Anul pastoratiei si ingrijirii bolnavilor, Anul comemorativ al Sfintilor tamaduitori fara de arginti”. Importanta deosebita acordata acestei teme rezida in faptul ca ingrijirea bolnavilor trebuie sa preocupe deopotriva medicii si preotii dar si in aceea ca tot acest demers nu este posibil fara Dumnezeu cel Atotputernic: ” Fara mine nu puteti face nimic” !

Medicina, care inseamna stiinta si arta de a vindeca, se ocupa cu diagnosticul, prognosticul, tratamentul si prevenirea bolilor. “Sanatatea este adevarata bogatie, nu comorile de aur si argint”, spunea Mahatma Ghandi. Omul bolnav se lupta intre viata si moarte, intre sanatate si boala, sa simta viata in fiinta sa, sa vada Lumina ca pe o speranta a scaparii de moarte, de intuneric, de nefiinta… Medicul este chemat ca prin toata pregatirea sa si toata competenta, sa readuca pacientul de la nefiinta la fiinta.

Medicina in general si chirurgia in special, reprezinta o imbinare armonioasa intre stiinta si arta. Nimic nu e posibil insa afara participarea Divina. In conceptia Bisericii Ortodoxe, Dumnezeu este “Doctorul sufletelor si al trupurilor noastre”.  Cuvantul lui Dumnezeu reprezinta calea de comunicare directa intre suflete in general, nivelul energetic comun alimentat din Atotputernica, Eterna si Infinita iubire pe care Creatorul o are fata de fiecare din credinciosii sai. 

Dialogul vorbit intre medic si pacientul lui aflat in suferinta, trebuie sa fie permanent, inspirat de credinta in Dumnezeu si intarit de harul si iubirea de oameni de care insusi medicul da dovada. Intre cei doi nu trebuie sa existe nici un baraj de comunicare, increderea pacientului in medicul sau curant trebuie sa fie totala, credinta in Dumnezeu fiind elementul fundamental de legatura. Cuvantul medicului rezideste increderea in vindecare, speranta vietii pacientului spre calea mantuirii sufletului, inspirate divin. Medicul are nevoie de asemena permanent de ajutorul si inspiratia divina, pe care la randul sau o trensmite prin fapte si cuvant, pacientului. Toti cei care vor moartea lumii, vor vedea in curand ca Hristos-Dumnezeu ne-a trecut pe noi toti de la moarte la viata si de la pamant la cer! Domnul daruieste tuturor nemurirea, facandu-ne partasi  dumnezeiestii firi pe cei ce credem in El. Amin.

Cuvinte cheie

Newsletter

Înscrieți-vă la newsletter-ul Simpozionului Stăniloae, pentru a primi ultimele noutăți!

The subscriber's email address.