Simpozion

„Nu este bine să fie omul singur …” Pandemie, Izolare, Isihie

Iași, 11 - 13 Mai 2022

Tehnologia digitală în pandemie, între comunicare și însingurare

Lumea s-a schimbat, totul este în mișcare într-un ritm accelerat. În acest iureș, în care aproape întreaga omenire pierduse contactul cu sine însăși, s-a instalat pandemia de COVID 19. Virusul SARS-CoV-2, cu diversele sale mutații s-a răspândit pe întreg mapamondul cu aceeași viteză care ne domină viața. Și atunci, dintr-o dată, întreaga planetă a tăcut. Și a tăcut mult timp, perioadă în care s-a născut, pentru foarte mulți, întrebarea: Oare cum vom fi după pandemie, mai buni, mai răi, mai recunoscători?! După multe provocări, am început să ne întoarcem la o viață fără restricțiile pandemiei și începem să observăm efectele pe plan social, medical și psihologic. Fără îndoială că perioada pandemiei a fost dominată de utilizarea excesivă a tehnologiei digitale, pentru că oamenii, fiind nevoiți să stea în casă, și-au găsit refugiu în device-uri. Lucrarea aceasta încearcă să prezinte impactul utilizării tehnologiei digitale în perioada pandemiei asupra stării de sănătate și a vieții sociale.

Materiale și metode:  Studiul calitativ s-a realizat în ianuarie 2022 și au participat 105 voluntari, cu vârsta cuprinsă între 18 și 53 ani. S-a aplicat metoda interviului semi-structurat, realizat online, după obținerea consimțământului informat.

Rezultate și discuții: S-a constatat că participanții la studiu au utilizat device-urile în medie 8-10 ore/zi pentru desfășurarea în mediu online a activității profesionale și/sau educaționale, pentru cumpărături, plata facturilor, dar mai ales pentru comunicare, informare și relaxare. Avantajele au fost reprezentate de faptul că s-a continuat activitatea, s-a menținut legătura între persoane în perioada izolării, informațiile s-au accesat rapid, a fost comod, s-a câștigat timpul alocat deplasării zilnice, s-a evitat contactul cu persoanele infectate. Dezavantajele invocate frecvent în lotul studiat au fost: lipsa comunicării față în față, singurătatea, mecanizarea tuturor lucrurilor, plictiseala. Respondenții au fost afectați în special de singurătate datorită pierderii interacțiunilor de tip social, instalându-se chiar o frică de interacțiune fizică directă, de contactul uman real. Totodată, mediul online a fost o sursă de manipulare și de transmitere a știrilor alarmante, a dezinformărilor, inducând o stare de anxietate, de panică și generând noi insecurități. În timpul pandemiei oamenii s-au adaptat la un stil de viață în care foloseau tehnologia digitală aproape toată ziua, stăteau confortabil în casă și aveau totul fără a depune efort. În aceste condiții foarte mulți vor prefera această lejeritate și în viitor, mai ales că tehnologia digitală este vitală, fiind noul mod de comunicare. În perioada post-pandemică foarte puțini vor putea renunța la utilizarea excesivă a device-urilor sau cel puțin să înlocuiască o rutină cu alta, pentru că mecanismele dependenței digitale s-au instalat deja pentru foarte mulți. Cu alte cuvinte ,, pandemia va trece, dar adicția digitală dobândită în timpul acesteia, nu”.

Concluzie: Utilizarea tehnologiei digitale în situația de criză a fost o soluție pentru a evita blocarea tuturor activităților și pentru a se menține comunicarea între oameni, fie ea și virtuală. Marea provocare o reprezintă consecințele folosirii excesive care s-au instalat și datorită cărora, reluarea activităților și reacomodarea la viața anterioară, reintegrarea în colective, sunt dificile pentru o mare parte a populației. Readucerea individului în centrul comunicării față în față, ieșirea din lumea virtuală sunt căi prin care societatea se poate vindeca de tristețe și de singurătatea profundă induse de pandemie.

Newsletter

Înscrieți-vă la newsletter-ul Simpozionului Stăniloae, pentru a primi ultimele noutăți!

The subscriber's email address.