Simpozion internațional

Martiriu și Memorie din România comunistă

Iași, 4 - 6 Mai 2017

Teologia şi viaţa Părintelui Dumitru Stăniloae în condiţiile totalitarismului

Rezumat:

Părintele Prof. Dr. Dumitru Stăniloae se numără printre cei mai mari teologi ai secolului 20 şi este după creativitatea, monumentalitatea operei sale, importanţa şi influenţa ei, asemănător cu teologii catolici Karl Rahner şi Iosif Razinger sau cu protestantul Karl Barth.

Altfel ca la aceşti trei teologi din Vest, viaţa şi lucrarea sa teologică, în perioada cea mai importantă a creaţiei sale între 1944 şi 1989,  s-a desfăşurat în condiţiile totalitarismului. Părintele Stăniloae însuşi a trăit experienţa a cinci ani de închisoare politică. Credinţa sa puternică l-a ajutat însă să-şi păstreze libertatea lăuntrică şi să învingă totalitarismul în forul său interior. Cu excepţia perioadei de închisoare, Părintele Stăniloae a creat în toate fazele comunismului o operă teologică de valoare universală.

El a  creat o teologie vie în cele mai întunecate timpuri, după cum a trăit el însuşi credinţa vie. Astfel el este un adevărat şi autentic mărturisitor al creştinismului din secolul 20.

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/DOE2U5Bicns.jpg?itok=ugbPMMIX","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=DOE2U5Bicns","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Embedded Video (Adaptiv)."]}

Newsletter

Înscrieți-vă la newsletter-ul Simpozionului Stăniloae, pentru a primi ultimele noutăți!

The subscriber's email address.