Simpozion

„Nu este bine să fie omul singur …” Pandemie, Izolare, Isihie

Iași, 11 - 13 Mai 2022

Context și justificare

Ediția din 2022 a Simpozionului Internațional „Dumitru Stăniloae”, precum și cele anterioare, conectează discursul teologic la agenda socială, dedicându-se unei teme care, în diferite intensități și pe fundalul unei multitudini de experiențe personale și/sau colective, ne marchează pentru al treilea an consecutiv. Motiv să ne întrebăm ce s-a petrecut cu noi și, mai ales, ce ar putea, omenește vorbind și cu nădejdea în pronia lui Dumnezeu, să ne aștepte. Ieșirea din încremenirea pe care o provoacă impactul unui fenomen negativ se face prin rugăciune și analiză lucidă, prin meditație și introspecție, prin nădejde și luciditate deopotrivă.

Cu excepția Potopului, pandemia încă în desfășurare reprezintă o provocare unică în felul ei în istoria scrisă a umanității. Boala, frica, căutarea unui remediu, măsurile de protecție, izolarea, epuizarea emoțională, pierderile umane, școala și munca în fața ecranelor, viața religioasă îngrădită, oscilând între real și virtual, dreptul limitat la libera circulație, discuțiile pro și contra imunizare, teoriile conspirației, testul autorităților publice, rolul media, problematica juridică, (re)descoperirea lucrurilor simple, întoarcerea la sine, grija de a ieși din toate acestea teafăr, mai ales mental și sufletește – acesta ar fi, pe scurt, inventarul.

Singularitatea perioadei pandemice rezidă inclusiv în faptul de a fi traversat societăți, culturi, credințe, limbi, sisteme politice de pe toate continentele, așa cum îi spune, de fapt, și numele. Întreaga umanitate a avut, din plin sau măcar tangențial, contact cu această nouă realitate. Ceea ce nu au reușit organismele internaționale, conferințele sau tratatele, a fost posibil prin spectrul unei amenințări comune. Se poate spune că o nouă umanitate va vedea soarele post-pandemic. Cum va arăta ea, ce măsuri de criză se vor perpetua, cum ne-am schimbat între timp – nu știm. Dar putem să ne întrebăm. Pentru că întrebarea este jumătate din răspuns, nu? Acesta ar fi, tot pe scurt, scopul.

Așadar, vă invităm la Iași în zilele de 10-13 mai 2022 să participați nu doar la o sinteză, ci nu mai puțin la o prospecție, investigând în același timp soluțiile spirituale în vremuri de molimă. Și pentru după aceea. Vor fi alături de noi: istorici, teologi, psihologi, medici, filosofi, publiciști, economiști. Toți împreună, vorbitori și ascultători, suntem încurajați să nu ne înstrăinăm mai mult decât a trebuit sau avem tendința să o facem încă, să ne aducem aminte de concluzia Creatorului: „Nu este bine să fie omul singur!” Vă așteptăm!

Newsletter

Înscrieți-vă la newsletter-ul Simpozionului Stăniloae, pentru a primi ultimele noutăți!

The subscriber's email address.