Pr. Emanoil Băbuș
Profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București

Părintele Emanoil Băbuș este profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din București, Departamentul de Istorice, Biblice şi Filologie. Părintele profesor a predat cursuri de istoria şi spiritualitatea Bizanţului, istorie bisericească universală, ortodoxie occidentală, ortodoxia în Franţa, islam şi Bizanţ. Cercetările domniei sale s-au axat pe evenimentele importante din viaţa bisericii creştine, din istoria Bizanţului, pe raporturile dintre Bizanţ şi lumea islamică în perioada secolelor VII-XV. Între anii 2008-2012, a ocupat postul de Prodecan la Facultatea de Teologie Ortodoxă. Din anul 1991 până în prezent, este membru al Comisiei Română de Istorie și Studiu al Creştinismului.
S-a născut la data de 21 februarie 1959. Între anii 1966-1974 face şcoala elementară și gimnaziul la Şcoala Generală nr. 89 din Bucureşti. Urmează cursurile Seminarului Teologic din București (1974-1979). Între anii 1980-1984 a urmat studiile de licenţă la Institutul Teologic de grad universitar din București. În anul 1991continuă cercetarea prin studii aprofundate la Facultatea de Teologie Protestantă a Universităţii de Ştiinţe Umaniste din Strasbourg.
Între anii 1991-1997, urmează studii doctorale la Universitatea de Ştiinţe Umaniste din Strasbourg. În anul 1997, obține titlul de Doctor în Teologie la Facultatea de Teologie Protestantă din Paris.
Părintele a publicat numeroase cărți, dintre care amintim: Bizanțul, istorie şi spiritualitate (Sophia, 2003); Bizanţ şi islam în Evul Mediu (Sophia, 2003); Introducere în Istoria Bisericească Universală (Sophia, 2003); cea mai recentă publicație este cartea: Pandemie, adicții și alte maladii văzute prin ochii Sfinților Părinți (Sophia, 2021). Activitatea publicistică este întregită de zeci de studii și articole științifice pe teme precum: istoria Bizanțului și islamului, istoria cruciadelor, familia bizantină, monahismul apusean, problemele religioase prezente în scrisorile imperiale constantiniene ș.a.