PS Damaschin Dorneanul

Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților

PS Damaschin Dorneanul

A urmat cursurile Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, licențiat cu lucrarea „Paternitate și filiație duhovnicească în Ortodoxie. Continuitate și înnoire”, sub coordonarea Pr. Prof. Dr. Ioan Cristinel Teșu și cursuri postuniversitare de masterat la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian” București, secția Doctrină și Cultură, încheiate cu susţinerea lucrării de dizertație „Paternitate și filiație duhovnicească în scrisorile Sfinților Varsanufie și Ioan din Gaza”, sub îndrumarea pr. prof. dr. Vasile Răducă.

Doctoratul l-a urmat sub coordonarea arhid. prof. univ. dr. Ioan I. Ică jr. de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu. Cu titlul „Dimensiunea mistagogică a Săptămânii Sfintelor Pătimiri. Elemente de antropologie duhovnicească”, teza a fost susținută public pe 18 decembrie 2019, comisia de evaluare fiind prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Valoarea academică și duhovnicească a lucrării Preasfințitului Părinte Damaschin - una de pionierat în teologia românească - a fost apreciată de public și de membrii comisiei, primind la final calificativul maxim - „Excepțional”.

În şedinţa de lucru a Sfântului Sinod din 4 iulie 2017 a fost ales pentru a ocupa funcţia de Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Hirotonia întru episcop a fost săvârşită duminică, 23 iulie 2017, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava de către un sobor de ierarhi, sub protia Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Lucrări

  • PS Damaschin Dorneanul - Expresii ale maturității spirituale. Din lecțiile Patericului, participare la Simpozion "Quo vadis? Interogații actuale privind vârstele vieții spirituale", - - citește mai mult

Newsletter

Înscrieți-vă la newsletter-ul Simpozionului Stăniloae, pentru a primi ultimele noutăți!

The subscriber's email address.